“Bra media” är viktigt. Artikel Aftonbladet

”Orimligt stor press på de här spelarna”

USA-kapten reagerar på mediebevakningen: ”Jobbar med unga spelare”

Det var USA:s förbundskapten Ron Wilson som först lyfte frågan om mediebevakningen på JVM var för tuff för unga spelare. Från svenskt håll är man mer oroade över sociala medier där tonen kan vara hårdare. Det var USA:s förbundskapten Ron Wilson som först lyfte frågan om mediebevakningen på JVM var för tuff för unga spelare. Från svenskt håll är man mer oroade över sociala medier där tonen kan vara hårdare. Foto: Anna Tärnhuvud

HeLsingfors. Har medierna skapat ett monster som riskerar att knäcka unga JVM-spelare?

USA:s förbundskapten Ron Wilson är inne på den linjen.

Från den svenska ledningen ser man problemet bland sociala medier:

– Kalle Anka-lirarna som bor i urskogen och gömmer sig bakom en signatur och skriver vad som helst, det är en fara, säger Ola Berggren, Juniorkronornas psykologiska tränare.

Ola Bergren, psykolog. Ola Berggren,beteendevetare. Foto: Anna Tärnhuvud

Från att ha varit en turnering som för tio år sedan bara berörde några få har junior-VM under de senaste tio åren växt enormt när det gäller mediebevakning.

Inte minst i Sverige.

Juniorkronorna har tillsammans med ledningen bestämt att under turneringen stänga ner sociala medier som Instagram och Twitter.

I Kanada har bevakningen alltid varit stor och jättekanalen TSN täcker turneringen. En som reagerat på tv-kanalens hantering av det kanadensiska laget är USA:s förbundskapten, meriterade NHL-coachen Ron Wilson. Efter Kanadas förlust i öppningsmatchen mot just Wilsons USA skickade han en rejäl känga mot TSN:

– De har skapat orimligt stor press på de här unga killarna. De kanadensiska killarna måste verkligen hålla rejält hårt i sina klubbor i den här matchen, på grund av det tryck som TSN sätter på dem, sa Wilson till The Star.

Håller inte med

Även i Sverige finns det kritik. En som reagerat är Djurgårdens tekniske sportchef Thomas Johansson:

”Media pumpar upp att dom (JVM-spelarna) är blivande superstjärnor. Skapar skev självbild & förväntningar. Verkligheten ser lite annorlunda ut”, skriver han på Twitter.

Ola Berggren, 57, är psykologisk tränare för Juniorkronorna och det här är hans tredje JVM-turnering och hans sjätte år med svenska juniorlandslag. Berggren är utbildad beteendevetare och har bland annat skrivit nio böcker om ledarskap och relationer.

Han tycker inte att den bild som Wilson målar upp om TSN stämmer in på det svenska medieklimatet.

– Vi vill att det ska uppmärksammas, att man kan titta på tv och läsa om det i tidningar, men att det rapporteras på ett professionellt sätt. Skriver inte ni något om oss är vi tillbaka där det var för 25 år sedan, och det är det ingen som vill.

”Har bra dialog”

Ser du någon fara i den ökade bevakningen?

– Ja, om det inte finns en ömsesidig respekt för varandra. När det gäller relationen svenska medier kontra Ishockeyförbundet är den dialogen bra. Där ser jag ingen fara alls. Däremot ute på sociala medier, där individer egentligen kan skriva vad som helst utan att ha sitt namn under, där blir man lite orolig.

Ska medierna rapportera annorlunda när det är ett juniorlandslag?

– Ja, kanske lite snällare och vänligare. Inse att man jobbar med unga spelare som inte har den erfarenheten. Sedan är det alltid det här med person och prestation och det pratar vi mycket om. En dålig match eller ett dåligt omdöme betyder inte att spelaren är en dålig person, säger Berggren.

Posted in Blogg.