Tagit rast vila

Hej på dig!

Jag har jobbat lite för hårt under en period och  tänkt mera på andra än på mig själv. Därför kommer jag att vara ledig. Tanken är också att min föreläsningsserie “Fångad av en storvind” kommer tillbaka och jag jobbar även på en bok med samma namn.

Ta hand om dig!

Ola

 

 

Att följa sin lust

Oj, nu var det länge sedan jag skrev.

Jag tänker alltid när det är långt mellan gångerna att jag måste skriva oftare fast varför MÅSTE jag det?  Måsten är inget bra att ha och jag känner att jag under 2017 vill drivas mera av lust. Och att göra mera aktiva val. Ni som känner mig vet att jag verkligen gillar människor och mår bra när jag kan leda människor i en positiv riktigt enligt deras önskemål och i viss mån också omgivningens tyckande. Idrotten är ju också en viktig del av mig och jag är lite stolt att jag under 20 år fått påverka idrottare positivt. Det finaste uppdraget jag fått inom idrotten var när jag 2010 fick frågan om jag ville vara en av tre psykologiska tränare knutna till Svenska Ishockeyförbundet. Jag älskar verkligen att få vara en del av Svensk Hockey och mitt uppdrag finns kvar fast nu är jag ensam i min roll. Tre har blivit en men jag står stadigt kvar i den finaste av roller. Jag har fått frågan varför jag inte är med J 20 landslaget under VM som nu går i Kanada. Mitt uppdrag var att under tre år vara med J 20 landslaget och det gick ut i samband med VM i Helsingfors förra året. Att vara borta drygt 3 veckor från familjen under jul och nyår har slitit en del på mig, fast uppdraget har varit väldigt kul och givande så känns tre år tillräckligt. Nu är jag väldigt glad att få tillhöra 17 landslaget och forma de unga, ambitiösa och skickliga spelarna tillsammans med de duktiga ledarna.

Ha det bra och ta hand om dig!

Ola

124

Ha en skön sommar

Nu är vi nästan mitt i 2016. Sommaren är runt oss med värme, sol, skratt, resor, glada vänner och i bland med lite regn såklart. Både på utsidan men också på insidan. Se till att ge väldigt mycket kärlek och omtanke till människor som du tycker om men även till andra som du inte känner så mycket det kommer alltid att “skvätta” över på dig.

Ha en härlig sommar!

Kör försiktigt!

Det är många som tycker om dig

Sommarbild untitled.png snigel

“Vi vet alltför lite för att förstå hur lite vi vet. Vi vet inte att vi inte vet, och tror därför att vi vet.”

Hej på er,

det var ett tag sedan. Hoppas att du mår bra.

Jag tänkte skriva lite tankar och idéer på sidan under de närmaste veckorna.

Vi människor ser det vi vill se. Erfarenheter, värderingar och känslor påverkar bilden i en viss riktning, uppfattningen om dig själv och andra färgar slutresultatet. Motivet ser därmed aldrig likadant ut. Vi människor lever i olika världar med varandra. Minsta detalj vi förnimmer ger erfarenhet som i sin tur styr beteendet. Varje individ agerar på olika sätt inför samma situation. Det låter komplicerat. Det är komplicerat.

Tack för att du läste. Det kommer mera senare i veckan.

Hej då!

Ola

Det går inte alltid som man tänkt/önskar sig

När jag skriver de här raderna så har det nästan gått en vecka sedan vi spelade sista matchen i junior VM i Helsingfors. Vi förlorade “bara” två matcher men det var ju de matcherna som vi helst ville vinna. Vi ville ju så gärna vinna semifinalen mot våra närmaste grannar i öster, våra stora antagonister i ishockey, Finnarna. Tyvärr så fick vi “bara” en fjärdeplats med oss hem till Sverige. Trist, men så är det i idrotten. Alla kan inte vinna. Det är lätt att skylla på att vi hade våra kanske två bästa spelare skadade, fast det är att göra det lite för lätt för sig. Vi får utvärdera och analsyera varför vi inte vann guldet vi ville ha. Fast vi gjorde också väldigt mycket bra det är lätt att det försvinner när man bara letar fel. Jag tycker att vi ska leta mera rätt än fel då skulle livet bli lite lättare att leva. “Rättsökare istället för felsökare.”

Det jag också kan konstatera är att det händer massor av saker före och under en turnering. Tre veckor under intensiva förhållanden är en prövning för både spelare och ledare.038

Nåväl, jag har haft förmånen att jobba med landslaget under sex år. Tre år med J 18 landslaget och så nu tre med J 20 laget. En härlig och väldigt utvecklande tid då väldigt mycket har hänt.

Nu splittras det härliga ledargänget som hängt med sedan 2010 då vi började jobba med J 18 landslaget.  Tack för de här åren. Rikard Grönborg, Anders “Lillis” Johansson, Johan Andersson, Nizze Landén. Underbara, skickliga och bra människor. Jag saknar också Göran “Tjorven” Lindqvist väldigt mycket. Tyvärr så gick “Tjorven”  bort sommaren 2013.

Det låter precis som jag ska sluta i landslaget, jag hoppas inte det. Vad jag vet däremot och som jag visste redan förra året vid den här tiden var att det blir mitt sista år med J 20 landslaget. Tre veckor utan familjen under juletid, det blir det inte mera. Fast jag hoppas verkligen att jag får fortsätta att jobba med våra yngre landslag. Svenska Ishockeyförbundet och Svensk hockey är verkligen på rätt väg och med Tommy Boustedt vid rodret kommer det att gå riktigt bra.

Ta hand om er!

Ola

“Bra media” är viktigt. Artikel Aftonbladet

”Orimligt stor press på de här spelarna”

USA-kapten reagerar på mediebevakningen: ”Jobbar med unga spelare”

Det var USA:s förbundskapten Ron Wilson som först lyfte frågan om mediebevakningen på JVM var för tuff för unga spelare. Från svenskt håll är man mer oroade över sociala medier där tonen kan vara hårdare. Det var USA:s förbundskapten Ron Wilson som först lyfte frågan om mediebevakningen på JVM var för tuff för unga spelare. Från svenskt håll är man mer oroade över sociala medier där tonen kan vara hårdare. Foto: Anna Tärnhuvud

HeLsingfors. Har medierna skapat ett monster som riskerar att knäcka unga JVM-spelare?

USA:s förbundskapten Ron Wilson är inne på den linjen.

Från den svenska ledningen ser man problemet bland sociala medier:

– Kalle Anka-lirarna som bor i urskogen och gömmer sig bakom en signatur och skriver vad som helst, det är en fara, säger Ola Berggren, Juniorkronornas psykologiska tränare.

Ola Bergren, psykolog. Ola Berggren,beteendevetare. Foto: Anna Tärnhuvud

Från att ha varit en turnering som för tio år sedan bara berörde några få har junior-VM under de senaste tio åren växt enormt när det gäller mediebevakning.

Inte minst i Sverige.

Juniorkronorna har tillsammans med ledningen bestämt att under turneringen stänga ner sociala medier som Instagram och Twitter.

I Kanada har bevakningen alltid varit stor och jättekanalen TSN täcker turneringen. En som reagerat på tv-kanalens hantering av det kanadensiska laget är USA:s förbundskapten, meriterade NHL-coachen Ron Wilson. Efter Kanadas förlust i öppningsmatchen mot just Wilsons USA skickade han en rejäl känga mot TSN:

– De har skapat orimligt stor press på de här unga killarna. De kanadensiska killarna måste verkligen hålla rejält hårt i sina klubbor i den här matchen, på grund av det tryck som TSN sätter på dem, sa Wilson till The Star.

Håller inte med

Även i Sverige finns det kritik. En som reagerat är Djurgårdens tekniske sportchef Thomas Johansson:

”Media pumpar upp att dom (JVM-spelarna) är blivande superstjärnor. Skapar skev självbild & förväntningar. Verkligheten ser lite annorlunda ut”, skriver han på Twitter.

Ola Berggren, 57, är psykologisk tränare för Juniorkronorna och det här är hans tredje JVM-turnering och hans sjätte år med svenska juniorlandslag. Berggren är utbildad beteendevetare och har bland annat skrivit nio böcker om ledarskap och relationer.

Han tycker inte att den bild som Wilson målar upp om TSN stämmer in på det svenska medieklimatet.

– Vi vill att det ska uppmärksammas, att man kan titta på tv och läsa om det i tidningar, men att det rapporteras på ett professionellt sätt. Skriver inte ni något om oss är vi tillbaka där det var för 25 år sedan, och det är det ingen som vill.

”Har bra dialog”

Ser du någon fara i den ökade bevakningen?

– Ja, om det inte finns en ömsesidig respekt för varandra. När det gäller relationen svenska medier kontra Ishockeyförbundet är den dialogen bra. Där ser jag ingen fara alls. Däremot ute på sociala medier, där individer egentligen kan skriva vad som helst utan att ha sitt namn under, där blir man lite orolig.

Ska medierna rapportera annorlunda när det är ett juniorlandslag?

– Ja, kanske lite snällare och vänligare. Inse att man jobbar med unga spelare som inte har den erfarenheten. Sedan är det alltid det här med person och prestation och det pratar vi mycket om. En dålig match eller ett dåligt omdöme betyder inte att spelaren är en dålig person, säger Berggren.

Sen debut i landslaget

När jag 2010 som 52 åring fick debutera i landslaget i min älsklingssport ishockey kändes det väldigt stort. Jag hade visserligen hjälpt kocklandslaget några år tidigare men ishockey är ju den sport jag älskar absolut mest. När jag skriver det här så sitter jag på ett hotellrum i Helsingfors och förbereder mig för mitt sjätte mästerskap. J 20 VM i den finska huvudstaden. Jag har nog personligen landat i att jag är en del av ledargänget i min roll som psykologisk tränare och jag hoppas att de tycker jag förtjänar min plats i laget. I morgon börjar turneringen och vi möter Schweiz. Ett lag som vi borde vinna över MEN vi får inte tumma på de viktiga saker vi måste göra för att stå som segrare efter matchen. En reflektion som jag ofta gör och som jag får frågan om är kan man jämföra idrott och näringsliv? Absolut, eftersom jag jobbat parallellt med det under 20 år så finns det både likheter och stora skillnader. Fast det ska jag berätta om någon annan gång. Håll tummarna för oss, för det skulle vara underbart att komma hem med ett guld till Sverige.

Ta hand om dig!

Ola

Jag i ett rum jag älskar att vara i. Landslagsomklädningsrum.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu börjar det snart

Om några timmar så ska vi spela genrepet mot Kanada. Det brukar alltid vara en tuff och hård kraftmätning där inget av lagen viker ner blicken. Det känns som om vi har ett bra lag med väldigt skickliga spelare, fast vi ska få ihop det också. Alla vi som tillhör laget kommer i alla 124fall att göra allt vi kan för att vi ska gå långt i turneringen. Titta på oss och håll tummarna.

Ola

Att prata inför de som inte finns

124

 

 

 

I går var jag i Stockholm och spelade in en föreläsning i nyheter 24 studios. En liten märklig upplevelse att prata inför en publik som inte finns. Föreläsningen kommer snart ut via Sport Competence och Sveriges Idrottsportal. Ta hand om er.

 

 

 

 

Jag jobbar med två nya böcker

Hej på er, jag hoppas att ni haft en bra sommar.

Jag ber om ursäkt att jag inte skriver mera på min blogg. Jag tänker hela tiden att jag vill/måste skriva ett inlägg i veckan i alla fall men jag är inte där ännu. Jag tänkte berätta att jag smugit igång med två nya böcker. Den första boken som ska heta “Rädsla, vän eller fiende”? Skriver jag med 8 kompisar och vi tror den kommer ut till våren. Vi har varit i väg till Höga Kusten några dagar i juni och dragit upp strategin och skrivit upplägg och strategi.Det kommer att bli olika historier som vi varit med om blandat med fakta. Det är underbart gäng med en fantastisk kunskap så jag tror det kommer att bli en grym bok.

Den andra boken räknar jag med ska komma ut i december 2016. Där skriver jag själv och det krävs en hel del intervjuer och research. Boken ska heta “Det gåtfulla folket”. Jag tänker undersöka de männsiskor som är på “livets skuggsida” och är lägst ner på samhällets trappa. Varför blev det så? Jag kommer att intervjua “A-lagare”, några kriminella, de som säljer sin kropp på olika sätt m m. Jag kommer också att prata med polis och socialtjänst för att få en “större bild”. Tanken är få lite mera insikt och större förståelse och att sprida det.

Ha det bra så länge och ta hand om er.

olaberggren